Stordala nyheter

Utsattheten och beroendet ökar under pandemin

6 procent har ökat spelandet under pandemin enligt en undersökning vid Lunds Universitet.  Den grupp som redan är spelberoende spelar mer och i mer riskfyllda spelformer.

Vi ser samma utveckling inom substansberoendet. Ensamheten ökar och den sociala kontroll man vanligtvis åtnjuter finns inte tillgänglig. Alna har visat på en stor ökning då man i en undersökning kollat vad hemarbetet gjort med anställda under pandemitider. Missbruket ökar hos de som redan bär en sårbarhet.

I takt med att nätkasinon har ökat i antal ökar också förfrågningarna och antalet klienter vid vårt behandlingscentra här i Uppsala. Vi får dagligen förfrågningar från enskilda medborgare och uppdrag från Uppsala Kommun som vi har ramavtal med. Lyckligtvis befinner vi oss långt fram i utvecklingen av verksamma behandlingsmodeller och har god evidens för att det vi gör fre resultat.

Under 2018 utbildade vi hundratalet beroendeterapeuter i specifikt behandling av spelberoende ute på Wiks folkhögskola. Det har efter det inte hunnits med fler utbildningar men om vi får tillräckligt med förfrågningar så kör vi ett varv till. Det är ett viktigt arbete att se till att människor som lider av sitt tvångsmässiga spelande kan få hjälp av utbildade behandlare och vi har befunnit oss i täten när det gäller kompens på det området.

PO Hevius

Fler nyheter

Behandlingsfamiljer i...

Stordala har till allt större del utvecklat insatser via så kallade behandlingsfamiljer. Vi förstärker...

Radiointervjuer kring...

Vi blir uppringda i början av april -23 av radion för att uttala oss...

Avtal med 290 kommuner

Idag tecknade Stordala via Adda Inköpscentral ramavtal med Sveriges samtliga 290 kommuner gällande stödboende.Avtalet...